Svinjsko meso

But

Sočan but je pogodan za pripremu šnicli i pečenja, restovanje i suve pršute.

Slabinski deo

Mekan i sočan slabinski deo je najukusniji kao slastan file u mrežici, a kao prilog može da se posluži mlado povrće sa slatkim krompirom. Koristi se i na roštilju, za prženje, pečenje ili dimljenje.

Leđa

Kare se izvrsno priprema kao glazirano pečenje sa sokom od limuna, a kao prilog može da se posluži restovan krompir sa peršunom i svežim aromatičnim biljem. Odličan je i za pripremu na roštilju.

Vrat

U komadu je izvrstan za pečenje u rerni, zajedno sa mladim krompirom i povrćem. U lepo isečenim komadima svinjsko pečenje preporučuje se sa keljom pupčarom i slanim krompirom. Izvrstan je i u obliku ražnjića pripremljenih na roštilju.

Plećka

Sveže meso natrljajte biberom, kimom i belim lukom. Stavite u rernu i pecite dok ne poprimi zlatnožutu boju – poslužite sa sosom od šljiva i pire krompirom. Izvrsna je i za pečenje u komadu i restovanje, kao i u obliku kocki za gulaš.

Grudi

Svinjske grudi napunite hlebom izmešanim mladim graškom, peršunom i kimom. Punjene grudi prelijte tučenim jajima i pecite u rerni dok ne poprime zlatnožutu boju. Izvrsne su i kao pečenje ili za dimljenje.

Rebra

Svinjska rebra natrljajte začinima i poslužite ih hrskavo pečena sa različitim prilozima od krompira, restovanog povrća ili sa kiselim kupusom. Odlična su i sa roštilja ili za dimljenje.

Trbušina

Koristi se za sočno pečenje u jednom komadu, a uz to može da se posluži hrskavo pečen krompir. Slasna je i rolovana.

Kolenica

Kolenica je najukusnija u obliku pečenja ili dimljena za kuvanje.

Podlaktica

Podlaktica je najslasnija kao pečenje ili dimljena za kuvanje.

Svinjski file

Najmekaniji, najsočniji i najmanje mastan deo svinjskog mesa. File je slastan kao pečenje u komadu. Odličan je i sa roštilja, u obliku ražnjića ili slasnih medaljona.