Naše meso i prehrambena sigurnost

U EU smo zadnje vrijeme, unatoč strogom postojećem zakonodavstvu koje ima visoke standarde za zaštitu potrošača, svjedoci afera na području prehrambene sigurnosti: prije dvije godina slučaj Escherichie coli i povrća; prije nekoliko godina dioksin u jajima; nenavedeni ili pogrešno navedeni sastojci u prehrambenim proizvodima...i još bismo mogli nabrajati. Stoga, EU jamči prehrambenu sigurnost?

Skupina Panvita udružuje tvrtke čija je djelatnost kontrolirana i za okoliš neškodljiva proizvodnja te prerada hrane po modelu »od njive do stola«. Takvim poslovnim modelom kontroliramo sve procese prerade i proizvodnje slovenske hrane. Iz želje za očuvanjem naše vlastite kvalitete cilj nam je sačuvati visok stupanj samoopskrbe Slovenije te dostupnost kvalitetnih slovenskih mesnih proizvoda slovenskim potrošačima. To činimo u suradnji s preko 1 500 obiteljskih farmi. Osnovne sirovine za preradu i proizvodnju mesnih proizvoda nabavljamo s vlastitih farmi svinja i peradi unutar Skupine Panvita. Na tržište godišnje plasiramo 16 tisuća tona svježeg mesa, polu pripremljenih mesnih proizvoda, obarenih, polutrajnih i suhih mesnih prerađevina.

Vjerujemo da zdravlje i dobar osjećaj ovise o prirodnoj i ukusnoj hrani koja nam daje energiju i čuva životnu vitalnost. Prirodna i ukusna hrana može biti samo ona koja je prerađena tj. proizvedena na visoko kvalitetan i siguran način, koja zadovoljava najsuvremenije normative, odnosno koja je proizvedena na način neškodljiv okolišu te iz prirodi prilagođenog životinjskog uzgoja, proces cjelokupnog uzgoja mora biti kontroliran. Ukusna hrana mora biti uvijek svježa, sočna i zdrava, bez alergena, bez sojinih i mliječnih bjelančevina.

Prateći najsuvremenije normative u procesima prerade svinjskog mesa od njive do stola, možemo u svakom trenutku otkriti iz kojeg uzgoja potječe određeni komad mesa. Jer kod nas komad mesa može potjecati samo iz našeg uzgoja ili iz uzgoja obiteljskih farmi s kojima surađujemo u okviru programa »Ja i Panvita za poljodjelstvo.« Naše meso je kvalitetno i sigurno, što lako i potvrdimo s certifikatom za svako meso koje dođe iz klaonice. Naše meso je kontroliranog slovenskog porijekla što je na prodajnome mjestu i jasno označeno. Zbog opširnog sustava kontrole i nadzora, kako putem vlastite tako i vanjske veterinarske neovisne institucije (VURS), te zbog načina prerade i proizvodnje neškodljive za okoliš, troškovi prerade i proizvodnje su viši, što se odražava i u cijeni konačnog proizvoda, iako se potrošač na kraju krajeva mora upitati koja je cijena njegovog zdravlja.

Saša Štraus, znanstvena novakinja

Preporuči Priporočaj
X

Pošalji prijatelju

Ispiši Ispiši

Recepti

Imate li pitanja za nas?